Полезна информация

 • 04 Авг 2015

  Съвети към родители, решили да си осиновят дете

  Не винаги е лесно да се придържате към някакви правила, но е добре за благосъстоянието на осиновеното дете да се спазват някои основни положения.

  още »
 • 01 Авг 2015

  Каква е ролята на психолога когато се осиновява дете

  Добре е осиновителите да знаят, че подготовката за детето включва нещо повече от това да му осигурят задоволяване на основните потребности. Работата с психолог преди осиновяването може да даде отговор на много от въпросите, които ще възникнат след осиновяването.

  още »
 • 30 Юли 2015

  Има ли специфични прояви детето, отглеждано в институция

  За всеки е ясно, че институционалната грижа не е най-добрата грижа за изоставените деца. Липсата на постоянна обгрижваща фигура лишава детето от най-важните фактори за нормалното психично развитие - непрекъсната последователност от връзка със значим възрастен, емоционално обгрижване. Колкото повече са фигурите, които се грижат за детето, толкова повече намалява неговата способност да се привързва, а чувствата му се притъпяват.

  още »
 • 23 Юли 2015

  Защо има случаи на разсиновявания и какви са най-честите причини за това

  Понякога за родителите е трудно да помогнат на детето си да се справи с вътрешния си хаос, тъй като самите те се чувстват наранени от начина, по който се държи с тях, а това е начин детето да изрази болката си.

  още »
 • 27 Юни 2015

  Как трябва да се общува с осиновено дете, отглеждано в институция

  Начинът, по който можем да се справим с трудностите, свързани с осиновяването, не е като ги отричаме. Най-добре би било да ги осъзнаем, да приемем реалността и да се научим да се справяме с нея.

  още »
 • 25 Юни 2015

  Колко голямо дете можем да осиновим

  Едва ли можем да поставяме възрастта като граница, но е добре осиновителите да знаят някои неща, когато решат да осиновяват по-голямо дете. Голяма част от проблемите при по-големите деца са свързани с многобройните привързаности и раздели.

  още »