Кой и защо

 •   

  Всички хора са различни, мотивите им - също

  Децата внасят редица особености в приемното семейство. Животът с тях е непредсказуем, бурен, изпълнен с изпитания. Само хора, които са готови да изпитат редуващи се моменти на близост и дистанция с детето, са подготвени за задачата да бъдат приемни родители. Приемната грижа е временно решение а чуждо дете в собствения ви дом. Мотивите на кандидат-приемните родители са много и най-различни.

  Професионалните приемни родители


  Българското законодателство позволява да получавате заплата, ако се грижите за приемно дете в своето семейство. За професионалните приемни родители мотивите са ясни, защото за тях това е вид работа. Те са безработни или поне единият от тях, обичат децата и желаят да се насочат в тази предизвикателна сфера на развитие.

  Доброволните приемни родители


  Доброволните приемни родители от своя страна имат работа, която в повечето случаи ги удовлетворява, но се решават на тази стъпка, за да помогнат на едно дете.

  Първите дилеми


  Най-важното, което трябва да си изяснят приемните родители, е:

  • Какво наистина ме щастлив?
  • Само децата ли биха били в състояние да ми дадат това щастие?
  • Очаквам ли да получа това, от което се нуждая, като стана приемен родител?

  Бъдещите приемни родители трябва да помислят дали могат да приемат биологичните родители и кризата им или всичко в тях се противи. Ако детето се окаже между биологичното и приемното семейство, то започва да се съмнява в себе си и да се чувства като човек втора ръка в приемното семейство.

  Алтруистите


  Една част от кандидат-приемните родители искат да помогнат на дете, което е нямало шанс да расте в семейна среда. Това са хора, които живеят, за да помагат на другите. Често доброволно се нагърбват с различни поръчения. Те винаги са готови да оказват помощ и са способни да издържат на голямо натоварване.

  Искаме още деца. Защо да не станем приемни родители?


  Други желаят семейството им да има повече деца и обмислят варианта дали не е по-добре да се грижат за приемно дете, отколкото за друго собствено. Семейства с биологични деца трябва много внимателно да обмислят защо искат да вземат дете. Дали е защото биологичното не трябва да расте като единствено дете и следователно се търси другар в игрите му? Или съпружеската двойка си е омръзнала и чрез приемното дете иска да се намери съвместна задача? Трябва да е ясно на всички кандидат-приемни родители, че детето няма да създаде баланс там, където е налице някаква липса, а ще я задълбочи.

  Кандидатите за осиновители


  Понякога кандидат-осиновители имат желание да станат приемни родители.
  Бездетните двойки кандидатстват почти винаги първо за осиновяване. Но тъй като децата за осиновяване са малко, много кандидат осиновители се решават приемна грижа. За тях това е възможност за създаване на семейство. Бездетните двойки са добра алтернатива за дете, което е в приемно семейство за продължителен период, при което се изключва завръщане в биологичното семейство. Но не бива те да подхождат към детето като към осиновено.

  Самотните родители


  Често самотен родител има желание да стане приемен родител и няма пречка за това. Има обаче опасност от претоварване, защото детето се оказва в тясна зависимост от възрастния. Случва се по-възрастни хора да изявяват желание да станат приемни родители. Техните деца са вече юноши или младежи. Те не желаят да се откажат от родителската си роля. Могат да бъдат полезни на деца, които се нуждаят от краткосрочна приемна грижа, защото имат богат опит в съжителството си с деца. Проблем ще бъде, ако те имат желание да вземат за постоянно много малко дете, за което няма вероятност да се върне повече при своите родители. Когато тези деца ще бъдат в юношеска възраст, родителите ще бъдат във възрастта на баба и дядо и в повечето случаи няма да имат търпението, от което се нуждае всеки малчуган.

  Преживелите загуба


  Някои родители желаят да вземат приемно дете, за да се справят по-добре със смъртта на починалото си дете. Но това е тежка задача за приемното дете. То никога няма да бъде като починалото и не може да бъде утеха за ужасната загуба. Самото приемно дете таи в себе си много болка и тъга. Хората, които са загубили дете, се нуждаят от много време за тъгата си и трябва да я преодолеят, преди да се посветят на приемното.

  Семействата на кръстопът


  Според някои семейства, когато отношенията им са в криза, едно ново дете ще отвлече вниманието от вътрешните конфликти. Ако такива хора искат да вземат дете, първо трябва да си отговорят на редица въпроси, свързани с отношенията във връзката. Само родители, които са удовлетворени от връзката си, имат достатъчно енергия за приемно дете.

  Двойките без деца


  Двойките, които са останали без деца, са натрупали много болезнен опит. Само когато преодолеят копнежа си по родно дете, ще бъдат в състояние да не сравняват приемното с желаното и ще могат да му се посветят.