Как трябва да се общува с осиновено дете, отглеждано в институция

  • 27 Юни 2015

    Начинът, по който можем да се справим с трудностите, свързани с осиновяването, не е като ги отричаме. Най-добре би било да ги осъзнаем, да приемем реалността и да се научим да се справяме с нея.

    Семействата на осиновителите живеят в малко по-различна реалност от биологичните семейства, която  трябва да осъзнаят и с която трябва да се справят. Идеята, че съществува травма, причинена от раздялата на детето с биологичната му майка не се приема лесно. За всички родители, независимо дали са биологични или осиновители, е важно да осъзнаят, че отглеждането на едно дете е свързано с доста време, внимание и разбиране.

    На осиновените деца е необходимо да се отделя много повече търпение и разбиране, поради причините, изброени по-горе. Тези деца са особено чувствителни към детските градини или към сменящите се детегледачки, защото вече са били изоставяни. Те не са готови да се разделят за по-продължително време с майките си.

    Преди една двойка да си има дете, независимо дали биологично или осиновено, е добре да си отговори на въпроса, дали е готова да постави детето на първо място - не само материалното му благосъстояние, но и емоционалното, психическото, физическото и духовното.